lunes, 4 de febrero de 2013

Vihar Tutorial

Vihar (villámokkal)
 
Nagyon sokan megkerestetek, hogy segítsek a villámos kép elkészítésénél.
Nem lennék én, és nem lennék hajós lány, ha nem a tengert vettem volna alapképnek.
De Ti, azt vesztek, ami nektek tetszik.

A képet Corel Paint Shop Pro Photo X2-l készítettem.
Photo Filtre Studio programmal is el lehet készíteni.
Nagyon könnyű lecke, kezdők is meg tudják csinálni.

Kiegészitő programok(Pluginok):
Alien Skin Xenofex2/ Electrify

Jasc Animation Shop 3. program az animációhoz.

Kellékek:
  1. Nyiss egy 700x500px tranparens hátterű új lapot.
2. Selections/ Select All.
  3. A választott képednél Edit/ Copy
4. Az alapodnál Edit/ Paste Into Selection. Ha a képed nagysága erősen eltér az alap nagyságától, akkor ez a másolás, torzulást fog okozni. A mi esetünkben ez nem nagy baj, hiszen egy viharos örök mozgásban lévő tengeren, valószerűtlen helyzetben van a hajó, ha elképzeljük, hogy hol- víz borítja, hol- teljes egészében látszik. Egyéb képeknél inkább a kép nagyságának előzetes változtatásával ( Image/ Resize), a Paste As New Selectiont használjuk, és a kilógó részt egyszerűen ne vegyük figyelembe. Vagy a Crop Tool- segítségével vágjuk le azt.
  5. Egy új rétegre tedd rá a vízjeledet (aláírás)
6. Tegyél rá egy kis domborítást Effects/ 3D effect/ Iner Bevel
   
7. Tegyél rá egy kis árnyékot. Effects/ 3D effects/ Drop Shadow
 
8.Tegyél rá valamilyen neked tetsző keretet. De csinálhatod az enyém szerint is. Image/ Add Borders 2 Px, varázspálcáddal jelöld ki és töltsd ki ezüst pattern- el.
  9. Selections/ Select None.
  10. Add Borders 20 Px, varázspálcáddal jelöld ki és töltsd ki a képhez illő gradienttel. Kijelölés marad.
11. Vond össze a rétegeket. A legfelsőtől kezdve Layers/ Merge Down kétszer, vagy Layers/ Merge/ Merge Visible
12. Tegyünk rá egy kis textúrát. Effects/ Texture Effects/ Blinds…
   
13. Selections/ Invert
  14. Tegyél rá egy kis árnyékot. Effects/ 3D effects/ Drop Shadow
 
15. A jobb oldali rétegpalettán az árnyékolás rétegét az egereddel megfogva vidd felülre. Így láthatóvá válik az árnyékunk.
  16. Selections/ Select None.
17. Layers/ Merge/ Merge Down
  Ezzel az alapképünk meg is van. Az enyém most így néz ki.
 
Most készítsünk még egy képet.
  18. Window/ Duplicate
19.Vegyük az egyik képet, akik Photo Filtre Stúdió-al dolgoznak, azok nyomjanak egy Szűrő/ Szín/ Éjjel Effektus.
  20. Mi itt a Corelban nem tudunk olyan szép éjjeli képet készíteni, illetve biztosan lehet…, csak én nem tudom, egy gombnyomással, hogyan kell. Miután már összevont képről van szó, aki teheti, akkor nemes egyszerűséggel nyomjon egy jobb egeret az egyik képre és copy, majd a Photo Filtrébe másolja be, Szerkesztés/ Beillesztés Új Képként és végezze el a 19 pontban leírtakat. Majd ha kész, akkor, Szerkesztés/ Másolás. A Corelban Edit/ Paste As New Images. És máris itt van a csodálatos éjjeli effektusunk.
 
De akinek nincs Photo Filtréje az a következőket tudja tenni. Selections Tool-l jelöljük ki az ezüst kerettől a belső részt. Mert én nem szeretném, hogy a keret színe is változzon.
 
22. Adjust/ Brightness And Contrast/ Highlight / Midtone/ Shadow
  23. Adjust/ Color/ Red/ Gren/ Blue, a Settings lenyíló ablakában keresd meg az Last Used-t és jelöld ki, majd a többi beállítást a kép szerint javítsd ki.
 
Most így néz ki


24. Selections/ Select None.
Ha valaki saját alap képet használ, lehet az utóbbi két 22-23 pont szerinti beállítással kicsit játszadoznia kell.
Így már mi is egy olyan éjszakai képet kaptunk, amit a Photo Filtrében egy gombnyomással elértünk. De viszont elmondhatjuk, hogy mégiscsak megcsináltuk.
Innentől kezdve, már csak az effekteket fogjuk rávinni a képeinkre.
Tehát van két azonos, de különálló képünk, az egyik éjszakai a másik…, fogjuk rá, hogy nappali.
 

Miután a villám az majdnem mindig szinte nappali fényt gerjeszt, így az úgynevezett nappali (világosabb), képünkre fogjuk felvinni a villámokat.
Na, most jön egy kicsit macera, mert nagyon oda kell figyelni, hogy miből hányat és milyen sorrendben viszünk át. Mert ugye azt már tudjuk, hogy az animáció tulajdonképpen egy örökös kőrforgás. Időszakonként egymást követő képkockákból áll. Pl. 1-2-3-4-5-6-5-4-3-2-1-2-3-4-…. és így tovább a végtelenségig. De akár egy képkocka kihagyása már megszakítja a sort és a képünk ugrálós lesz.
24.Előbb most, mégis vegyük az éjszakai képet, Edit/ Copy, majd menjünk a Jasc Animation Shop- ba, ott Edit/ Paste/ As New Animation.
25. Most visszamegyünk a Corelbe, és elővesszük a nappali képünket. Keresd meg a Freehand Selection-t ( Lasszó) Beállítása:
 
26. A képeden, valahol a fekete felhők között csinálj egy kijelölést, amilyen kicsit csak tudsz.
Megpróbálom azt is lefényképezni
 
Kékkel bekereteztem a kijelölést.
  27. Effects/ Plugin/ Alien Skin Xenofex2/ Electrify. Én ezt a beállítást alkalmaztam, de nektek kell eldönteni, melyik tetszik. Én minél hosszabb villámot szerettem volna. Itt játszadozzatok vele. Majd OK.

Megjegyzem a villám kísérő színét (Kontúr) is és annak erősségét láthatóságát is változtathatod, ha a fenti menüben lenyitod a Glow feliratú fület. Nyugodtan kísérletezgess vele, próbáld ki.
Selections/ Select None
  28. Edit/ Copy, majd menj az Animation Shopba és Edit/ Paste/ After Current Frame.
29. Ismét vissza a Corelbe. A vissza nyíllal vedd vissza a Select Nonet, majd a villám effektet is, ott marad megint a csöpp kis kijelölésed.
  30. Ismét Effects/ Plugin/ Alien Skin Xenofex2/ Electrify és ott klikk a Random Seed-re így némileg változik a villám iránya. Ha nem tetszik, akkor nyomj még egyet meg még egyet, mind addig, amíg a villám formája elnyeri tetszésedet. OK-t nyomj.
  31. Selections/ Select None.
32. Edit /Copy, az Animationban Edit/ Paste/ After Current Frame, most már két villámos képed van az Animban.
  33. Ismételd meg harmadszor is a 29-32 as pontot. Itt már érdemes kipróbálni. A felső menü sorban nyomd meg a filmszalagot. Még az idő nincs beállítva, ne izgulj, nem marad ilyen gyors.
34. Mivel a villám kiszámíthatatlanul jön, tegyünk be még egy éjszakai képet az Animba. A képeden Edit/ Copy az Animba Edit/ Paste/ After Current Frame
  Nyugalom mindjárt készen vagyunk..
35. Most megint a nappali képpel folytatjuk. Még mindig rajta van a legutolsó effektünk. Kétszer nyomd meg a fő menüsoron levő kis kék nyilat. Amíg az effekt eltűnik, csak a kis kijelölés marad. Ha véletlenül többet nyomsz és a kijelölésedet is törlöd, ne csinálj újat, mert biztos nem ugyan oda kerülne és ugrálós lesz. Inkább használd a zöld nyilacskát és lépj vele vissza. Megjegyzem, ezt a két nyilacskát mindig használhatod, nagyon hasznos.
  36. Megint csináld meg a 29- 32 pont szerinti műveleteket. De most már csak egyszer, hiszen a villámlásoknál, a valóságban sincs semmi összefüggés.
Selestions/ Select None
Innentől kezdve az Animation Shopban folytatjuk a munkánkat.
Most így néz ki, összesen 6 képrészletünk van.
 
Mint látjátok minden egyes képkocka D:10 secundumra van állítva, így hihetetlenül gyors. Szinte élvezhetetlen. Ezért elvégezzük a leglényegesebb beállításokat.
37. Az első képkockára klikk, egy kis piros keretet kap, tehát ki van jelölve.
Nyomj egy Edit/ Select All, most az összes képet kijelölted.
  38. Majd, Animation/ Frame Properties. A lenyíló ablakban az időt állíts 20 ra és Ok.
Most megnézheted mit csináltál. Nyomd meg a filmszalagot. Még mindig úgy megy, mint a villám. De nem abban az értelemben, ahogy szeretnénk.
  39. Most menj az F:1 képre, azt látod, hogy a D:20. Tehát, az idő 20 secundumra van állítva. Klik rá, hogy piros keretben legyen, de itt most ne nyomj Edit/ Select All-t. Mert csak azt szeretnénk, hogy ez az egy kép időbeállítása legyen elnyújtva. Nyomj egy Animation/ Frame Properties és állítsd 260 ra. Ez az időegység azt eredményezi, hogy 13 szor hosszabb ideig fogod ezt a képet látni, mint a 20 secundumra állított, felvillanó villámot.
Most megnézheted a kis filmikon megnyomásával képed, már majdnem jó, most már csak egy kicsit fogjuk cifrázni.
  40. Most jelöld ki az F:5-ös képet(a másik éjjeli képed), majd Animation/ Frame Properties és állítsd 100 ra. Ezzel az animációnk már készen is van.
Csak egy dolog van hátra, ez a kép így óriásira sikeredett, tehát módosítunk a méretén. Megint az első lépkockára klikk, Piros keret után Edit/ Selection All
  41. Animation/ Resize Animation. Ott állítsd be a méretet, amire szeretnéd, Elég a szélességet beírni. A többi magától megy. De azt elmondom, hogy ne hagyd túl nagyra, mert akkor majd, nagyon sok helyet foglal el a gif képed. Én 650- vagy 600 ra veszem.
42. Már nincs más dolgunk, mint elmenteni. File/ Save As és nevet adni neki.
  Remélem, tetszik a lecke és örömmel csináljátok meg. És a most tanult késleltetési beállításokat más animációs képeknél is tudjátok majd alkalmazni.
  Nagyon jó és élvezetes munkát kívánok, remélem, elnyeri tetszéseteket.

  Szeretettel Helena N.


  A tutoriál teljes egészében a saját tulajdonom, fantáziám és ötleteim szerint készült, másolni, továbbterjeszteni, publikálni csak az írásos engedélyemmel szabad.
  Helena N.

Köszönöm, hogy figyeltetek rám.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario